'Komt er nog meer muziek, of was dit het?'

Juichende mensen, een ontspannen koning en koningin, en dat alles onder een koninklijk zonnetje: het bezoek van koning Willem Alexander en koningin Maxima aan Groningen is - op een klein, ongemakkelijk moment na - vlekkeloos verlopen.
Ze hadden het hier kennelijk zo naar hun zin dat het programma behoorlijk uitliep. Het bezoek begon in de stad Groningen.

Ontvangst

Even voor negen uur arriveerden koning Willem Alexander en koningin Maxima op het Martinikerkhof in de stad. Na de ontvangst op het provinciehuis begonnen ze aan hun wandeling door de binnenstad van Groningen.

Forum

Op het Martinikerkhof bekeken ze een optreden van de kinderen van jeugdcircus Santelli. Nadat ze even bij het orgel Pronkjewail hadden gekeken, liepen ze richting Grote Markt. En - koning of niet - Willem-Alexander week nog wel even af van de route om een cadeautje in ontvangst te nemen. Op de hoek van de Grote Markt praatte directeur Dirk Nijdam van het Groninger Forum koning en koningin bij over het Forum en de nieuwe Oostwand.

'Was dit het?'

Niet alles ging even vlekkeloos. Toen ze bij de big band van het Prins Claus conservatorium aankwamen, was de band net klaar met het nummer. Dat leverde een wat ongemakkelijke situatie op. "Komt er nog meer muziek, of was dit het?", vroeg de koning aan Max van den Berg. Ze gingen gauw maar verder naar het gebouw van de VVV.

City of Talent

Bij de VVV kreeg het paar Groningen City of Talent voorgeschoteld. Ze zagen objecten die energie symboliseren, zoals een biogas raceauto en een elektrische goldkar. Uitgebreid lieten ze zich informeren. Nog even schudden ze de hand met de dames van Energy Valley, en daarna gingen ze gauw weer door.

Stoomcursus

In korte tijd moest het koningspaar zoveel mogelijk te weten komen over wat de stad te bieden heeft. Aan de zijkant van het stadhuis toonden studenten van academie Minerva hun werk. Om de hoek op het waagplein leerden ze over healthy ageing, het project over gezond ouder worden, van onder meer UMCG en de RuG.

Koffie

Daarna konden koning en koningin even rustig zitten voor een kopje koffie op het Waagplein. Groningers hadden aangegeven dat ze dat graag zouden willen. Zeven van hen werden uitverkoren: een minuut of tien zaten ze ontspannen te praten en te lachen met het koningspaar.

Dansje

Vervolgens was het tijd voor cultuur: het paar kreeg een korte presentatie van Noorderzon, Eurosonic/Noorderslag, Noorderlicht en Swingin' Groningen. Niet Maxima, maar Willem-Alexander danste een beetje op de muziek.

Gulden Boek

Daarna ging het stel het bordes van het stadhuis op. Als laatste handeling van een overvol programma in de stad tekenden ze het Gulden Boek van de stad Groningen. Net als Juliana en Bernhard, en Beatrix en Claus. Nog één keer zwaaiden ze naar alle Stadjers op de grote markt. En toen gingen ze snel de bus in: op naar Leek.
Bekijk ook de video van het koninklijk bezoek aan de Stad.