Hand van Oterdum weer terug op de dijk

De 'Hand van Oterdum' is terug. Het beeld dat symbool staat voor het verdwenen dorp Oterdum werd in februari 2011 gestolen.
Dieven hadden het voorzien op het brons waar het beeld van was gemaakt. Een nieuw bronzen exemplaar laten maken is te kostbaar en daarom werd vrijdag een replica van plastic onthuld. Deze staat op exact dezelfde plek als waar eerder het bronzen exemplaar stond.
De 90-jarige Zus Japenga is geboren en getogen in Oterdum; ze mist het dorpje nog elke dag. Voor haar was de onthulling daarom extra speciaal: "Het was zo'n vriendelijk en knus dorpje, ik mis het leven daar nog elk dag. Telkens als ik langs de dijk ga, word ik nog verdrietig. Ik ben blij dat de Hand weer terug is, ook al lijkt hij niet echt op de oude. Het idee is er wel weer en dat is belangrijk!'
Het nieuwe exemplaar heeft ruim 13.000 euro gekost. In twee jaar tijd heeft de Stichting Behoud Monument Dorp Oterdum met behulp van veel verschillende bedrijven, instellingen en particulieren het bedrag bijelkaar gekregen.
Oterdum was een dorp dat in de vorige eeuw moest plaatsmaken voor de groeiende industrie van Delfzijl. Het originele beeld is van de hand van Kunstenaar Thees Rijkhold Meesters, die in 2002 is overleden.