Kamer stemt over motie erkenning Nedersaksisch

De Tweede Kamer stemt dinsdagmiddag over de vraag of het Nedersaksisch moet worden erkend als streektaal. Het Gronings valt ook onder het Nedersaksisch.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken maakte vorige week tijdens een debat duidelijk dat hij weinig zin heeft om hier aan mee te werken. De motie om de streektaal te erkennen is daarom iets aangepast en volgens pleitbezorger Lutz Jacobi van de PvdA iets 'strategischer' gemaakt. Het doel van de motie is nu om Plasterk voor het eind van het jaar op andere gedachten te brengen. Mocht dat niet lukken, dan komt er een nieuwe motie waarin de minister wordt geconfronteerd met de wens van de Tweede Kamer. De verwachting is namelijk dat die de motie wel aanneemt, zo zegt CDA'er Eddy van Hijum, een andere pleitbezorger van de motie.

De erkenning van het Nedersaksisch is belangrijk voor de bescherming van de taal en de bevordering van het gebruik in bijvoorbeeld het onderwijs, de media en cultuur. De Duitse overheid heeft het Nedersaksisch al wel erkend.
Deel dit artikel:

Recent nieuws