Usquerder 'Bonenklont' winnaar weekopdracht

Usquert heeft de derde weekopdracht van Het Leukste Dorp van Groningen gewonnen. Alle dorpen moesten een streekgerecht met ingrediënten en producten uit eigen streek maken. De Usquerder 'Bonenklont' heeft gewonnen.
De 'Mosterdstip' uit Beerta en de 'Boerentosti' uit Ten Boer zijn tweede en derde geworden. De drie recepten staan onderaan de pagina, zodat je ze thuis eens kunt uitproberen. Usquert verdient hiermee 25 bonuspunten én een etentje voor tien personen in een restaurant in Usquert waar de Bonenklont op het menu staat.
Beerta krijgt dankzij de tweede prijs 15 bonusstemmen en Ten Boer 10. In totaal doen 79 dorpen mee aan de verkiezing van Het Leukste Dorp van Groningen. Er kan tot 5 juli gestemd worden om je favoriete dorp in de finale te krijgen. Tien dorpen kunnen tot de finale worden toegelaten. Adorp meldde zich op de valreep aan. Er is in het dorp direct een campagne opgezet door de Vereniging voor Volksvermaken, zodat de opgelopen achterstand in stemmen kan worden weggewerkt.

Vierde weekopdracht

Als de krant in het teken zou staan van jouw favoriete dorp, hoe zou die er dan uitzien? Maak een krantenpagina (het hoeft dus geen hele krant te zijn) over jouw plaats. Dus met foto’s, leuke artikels en noem maar op! Stuur de krant op naar info@moombamedia.nl.
Prijs: De leukste krant krijgt in de media van RTV Noord en het Dagblad van het Noorden natuurlijk extra aandacht. Recepten
Bonenklont met rookspek en saucijsjes (4 pers.)
Dit is werkelijk een hele lekkere Groninger bonen stampot. Het is vaak ook een traditionele Groningse nieuwjaarsstamppot.
4 (varkens) sausijsjes van goede kwaliteit grillen. 200 gram witte bonen 450 gram snijbonen 200 gram spekreepjes kilo geschilde aardappelen in stukjes Voorbereiden; Zet de witte bonen een etmaal in de week
Bereiding; Kook de bonen de volgende dag in het weekvocht in 1 uur zachtjes gaar. Niet te hard laten koken anders koken ze kapot. Als je bonen uit een pot gebruikt, hoef je niets voor te bereiden. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze samen met de dobbelsteentjes rookspek in een ruime pan. Giet er zoveel water bij dat alles net onder staat. Leg de snijbonen erop.
Laat alles zachtjes in 30 minuten gaar koken. Als je diepvries snijbonen gebruikt kun je die na 20 minuten toevoegen. Giet het overtollige kookvocht af, vang dit op en zet apart. Stamp de aardappelen, rookspek en snijbonen door elkaar. Schep nu voorzichtig de uitgelekte witte bonen er door. De stamppot moet lekker smeuïg zijn. Voeg eventueel wat van het opgevangen kookvocht toe.
Laat alles goed warm worden en breng de stamppot zorgvuldig op smaak met zout en peper. Wees voorzichtig met doorscheppen om de bonen heel te houden. Grill nu de sausijsjes in 15 minuten. Serveer de bonenklont met de gegrilde sausijsjes erop.
Boerentosti uit Ten Boer
Boerentosti met tapenade, Groninger mosterd en boerenkaas voor 2 personen:
Bereiding; Een even eenvoudig als lekker lunchgerecht! De romige smaak van de boerenkaas maakt het perfect! Besmeer twee plakken landbrood met de tapenade en de andere twee met een laagje Groninger mosterd.
Meng de geraspte kaas met een flinke scheut room in een kom. Breng op smaak met zout en vers gemalen peper. Verdeel dit over het brood met de tapenade. Leg de met mosterd besmeerde plakken brood er omgekeerd bovenop. Smeer de buitenkanten licht in met een beetje olijfolie. Verwarm een koekenpan, waar beide tosti's naast elkaar in passen. Bak op matig vuur met deksel op de pan tot het brood knapperig is en de kaas gesmolten. Halverwege omdraaien. In de zomer lekker met een koud glas witte Biocéan Charentais.
Mosterdstip uit Beerta
Mosterdstip - of kortweg: stip - is een stevige saus waarin (bij voorkeur) Groninger mosterd is verwerkt. Volgens de 'Lekker stippen'-traditie hoort de pan met mosterdstip midden op tafel te staan. Elke eter prikt een aardappeltje aan z'n vork, dompelt het onder in de 'stip' en ... smikkelen maar!
Ingrediënten; 500 gr vet spek in dobbeltjes 2 eetlepels Groninger mosterd 2 tot 3 afgestreken eetlepels kristalbloem
Bereiding; bak de dobbeltjes spek uit in een koekenpan doe 2 eetlepels Groninger mosterd in een steelpannetje giet er wat kookvocht van de aardappelen bij breng mosterd en kookvocht aan de kook meng 2 a 3 afgestreken eetlepels kristalbloem aan met koud water voeg dit bij de mosterd in het steelpannetje breng het geheel weer aan de kook en laat het (voorzichtig) doorkoken tot de gewenste dikte is bereikt schep de dobbeltjes spek uit de koekenpan doe de inhoud van het steelpannetje bij het uitgebakken spekvet al roerend nog even aan de kook brengen en klaar! Smakelijk stippen!
Mosterdstip word altijd gegeten met een zwienehakke. Een tip van een beester is dat het kooknat van een droge zwienehakke gemaakt moet worden. Er word ook vaak mous bij geserveerd.