Wind blaast windmolen omver

© Eemshaven Services Lanting
Tegenslag voor TD Constructions in Farmsum: de windmolen die het bedrijf ontwikkelde, blijkt niet windbestendig. Het idee was dat voor de hypermoderne 'golfbalwindmolen' geen fundatie nodig zou zijn, maar deze week viel dat vies tegen: de molen werd door de wind omver geblazen.
Op 12 en 13 juni presenteerde TD Constructions zijn gloednieuwe ontwerp tijdens de Eemsdelta Expo in de Eemshaven. De mast van de molen steekt uit een zeecontainer. Door dat zware gewicht aan de onderkant zou de windmolen geen fundatie nodig hebben en snel opgebouwd kunnen worden, vertelde een enthousiaste Klaas Scholtens van TD Constructions begin mei in een interview aan RTV Noord.
Als andere voordelen noemde Scholtens dat de golfbalwindmolen bijna geruisloos is en geen slagschaduw maakt. Die voordelen zijn nog steeds van toepassing, maar aan de stabiliteit van de windmolen lijkt dus nog even gesleuteld te moeten worden.
Een Russisch telecombedrijf had bij TD Constructions al een eerste serie golfbalwindmolens besteld. Wat daarmee nu gebeurt, is nog onduidelijk.