Inzet Amber Alert was snel besloten
Inzet Amber Alert voor Jayden was snel besloten
Opsporingssysteem Ambert Alert is niet vaak ingezet, maar wanneer dit wel gebeurde, had dit bij tweederde van de zaken succes. Zo ook bij de vermissing van een 4-jarige kind uit Groningen afgelopen zaterdag: ongeveer twee uur na zijn ontvoering was de kleuter weer terecht.
In vijf jaar tijd heeft de politie zeventien Amber Alerts doen uitgaan. Ze is voorzichtig met het gebruik van het landelijke opsporingssysteem, zegt politiewoordvoerder Ed Kraszewski. Alleen als een kind echt in levensgevaar is of als lichamelijk letsel kan worden toegepast, wordt Amber Alert ingezet.
Samenwerking
Maar hoe wordt bepaald of het gaat om een urgente vermissing? Die afweging maakt de politie in Noord-Nederland sowieso nooit alleen. De knoop wordt altijd doorgehakt in samenwerking met de Nationale Politie.
Experts
"Daar zitten experts en die gaan dan samen kijken van: 'Wat is de aangifte, wat voor aanwijzingen hebben we?'", zegt Kraszewski. "En die vragen dan ook: 'Wat heb je al gedaan om het kind terug te vinden? Zijn er speurhonden ingezet, is er een heli ingezet, heb je misschien Burgernet al geactiveerd?'" Daarna wordt bekeken of het alarmeringsysteem daadwerkelijk wordt toegepast.
Aanwijzingen
In het geval van deze ontvoering waren er al goede aanwijzingen, aldus Kraszewski: "Het was bekend dat de vader het kind had meegenomen, en deze met geweld was weggetrokken bij de moeder. Dan spreken we al snel van een ontvoering en je weet niet wat er dan kan gebeuren."
Snel besluit
Over de inzet van het Amber Alert werd dan ook weinig getwijfeld, zegt Kraszewski: "In dit geval hoefde niet veel over en weer gepraat te worden. Er kon snel besloten worden tot een Amber Alert. En drie kwartier later was het er ook uit."