Gezinshulp schuldig aan ontvoering, maar krijgt geen straf

© Jos Schuurman/FPS
De gezinshulp, die in 2010 op eigen houtje een kind bij zijn moeder weghaalde, is volgens de rechter schuldig aan ontvoering en smaad. Ze krijgt daarvoor echter geen straf.
De 51-jarige vrouw werd in de zomer van 2010 bejubeld als heldin, omdat ze het toen 8-jarige jongetje Giovanni uit Garsthuizen had gered van mishandeling en verwaarlozing door zijn moeder.
De rechtbank vindt dat de gezinshulp op dat moment niet het recht had om het jongetje mee te nemen. Er was al een officiele uithuisplaatsing geregeld door de reguliere hulpverlening en het verwaarloosde jongetje liep geen acuut gevaar.
De rechtbank rekent het de gezinshulp zwaarder aan dat ze na de ontvoering de publiciteit zocht in regionale en landelijke media. Hierdoor kwam het prive-leven van de moeder en het kind op straat terecht. Volgens de rechter had de maatschappij daar helemaal geen recht op.
De rechtbank legt geen straf op omdat er ook begrip is voor de moeilijke situatie waarin de gezinshulp zat en zij ook volgens de rechter louter in het belang van het kind handelde.