Origamimeester woont tussen het papier in Haren

Joost Langeveld uit Haren verdient niet alleen zijn brood met het vouwen van blaadjes; hij woont ook tussen het papier. De knutselaar bereikte miljoenen kijkers met zijn filmpjes over origami vouwen. "Ik blijf hier mijn hele leven mee door gaan."
Twaalf jaar geleden sloeg Langeveld aan het origami vouwen. Een paar jaar later werd het naar eigen zeggen echt serieus en begon hij eigen ontwerpen en instructievideo's te maken.

Papierparadijs
Het interieur van zijn huis, of zijn "papierkunstmuseum", zoals Langeveld het zelf noemt, is een bonte verzameling van papieren narcissen, een aardbeiplant, een miniatuurstad en -kasteel, vogels in een kooi, een etagière met papieren gebakjes, een complete muur van papieren bakstenen en een zelfgevouwde papegaai die de origami-expert op een stok (ook van papier) heeft gezet. En hoewel je van al dat papier niet kunt eten, staat bij Langeveld ook een aantal origami-melkpakken in de koelkast.

Instructiefilmpjes
Op YouTube plaatst de origamimeester video's waarin hij demonstreert hoe je van papier allerlei figuren vouwt. Ook maakte hij acht boekjes met instructies.

Actie
Omdat de YouTube-filmpjes al bijna tien miljoen keer zijn bekeken verdient Langeveld een aardig zakcentje bij. "Als ik wilde zou ik hier van kunnen leven", zegt hij. Toch houdt hij er een part-time baan naast. "Een beetje actie overdag vind ik nog wel leuk."

Knutselbloed
Genoeg krijgt hij echter nooit van al dat vouwen. Langeveld zal er dan ook altijd mee door blijven gaan: "Dat zit in mijn genen, in mijn bloed. Knutselbloed."

Bekijk hier de video waarin Langeveld een rondleiding geeft door zijn origamimuseum:En leer hier van de origamimeester hoe u een papieren zonnebloem in elkaar vouwt:

Deel dit artikel:

Recent nieuws