Meerderheid raad Haren voor herindeling

Een meerderheid van de gemeenteraad van Haren is voor herindeling, op de fracties van Gezond Verstand Haren en het CDA na. Dat bleek maandagavond tijdens de raadsvergadering.
Beide partijen willen de zelfstandigheid van Haren niet opgeven en kijken liever naar een samenwerkingsverband met andere gemeenten.
Volgens de VVD kan Haren alleen niet meer verder, gezien het takenpakket dat op de gemeente afkomt. Dat maakt een gemeentelijk herindeling noodzakelijk, aldus de partij. Voor de VVD blijven er twee opties over: of fuseren met de Stad en Ten Boer, of de Gorechtvariant: fuseren met Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren.
D66 is blij dat de gemeente Haren niet meer in een kramp schiet als het over herindelen gaat. Toch vindt de partij het te vroeg om nu al voor een optie te kiezen.
Gezond Verstand Haren kan er niet bij dat ineens een meerderheid van de raad voor herindeling is. De partij noemt het bovendien kiezersbedrog.
De Harense gemeenteraad vindt wel dat eerst de burgers serieus bij de herindeling moeten worden betrokken. Op zijn vroegst wordt in oktober duidelijk met welke gemeenten Haren in zee gaat.