'Grip 1 uit paniek afgekondigd voor silo Suiker Unie'

Door paniek bij de gemeente is donderdag Grip 1 afgekondigd bij de verzakte silo op het Suiker Unie-terrein in Hoogkerk. Dat zegt plantmanager Bram Fetter van de Suiker Unie.
De fabriek riep donderdag de hulp in van de brandweer om het water uit de silo te pompen. "Ergens bij de gemeente is toen ineens paniek ontstaan, maar Grip 1 was helemaal niet nodig geweest", zei Fetter vrijdagochtend in het RTV Noord-radioprogramma Vroeg op Noord. Drie kwartier later werd de melding ingetrokken en meldden de hulpdiensten dat er geen gevaar is voor omwonenden.

40 miljoen liter

De in aanbouw zijnde silo voor bietenpulp verzakte dinsdagnacht door problemen met de fundering. Voor stevigheid tijdens de bouw zit er water in de silo. Het leek er donderdag op dat de brandweer de 40 miljoen liter water met een dompelpomp weg kon krijgen, maar dat is niet gelukt. Donderdagnacht is er een grotere pomp ingehangen. Fetter hoopt die vrijdag in te kunnen zetten.

Sloop

Als het water eruit is, kunnen de steigers worden afgebroken en dan kan de verzakte silo worden gesloopt. Dat duurt nog wel een maand, verwacht Fetter.
Grip 1 is de eerste van vijf fases bij bestrijding van incidenten waarbij meerdere disciplines betrokken zijn. Dat moet ervoor zorgen dat de coordinatie tussen hulpverleningsdiensten goed verloopt.