'Kracht aardschok was 3.5 op Richterschaal'

De aardschok, die in de nacht van dinsdag op woensdag in Noord-Groningen is waargenomen, had een kracht van 3.5 op de schaal van Richter. Dat meldt de Europese geologische dienst EMSC.
Het epicentrum van de beving lag volgens het EMSC op een diepte van vijftien kilometer onder het aardoppervlak, zeven kilometer ten westen van Appingedam. Dat zou dus in de buurt van Loppersum zijn.

Geen record

3.5 is voor Groningse begrippen een flinke aardschok, maar het is geen record. De zwaarste beving tot nu toe was op 16 augustus vorig jaar. Het epicentrum lag toen bij Huizinge. De kracht van die schok was 3.6 op de schaal van Richter.

Gaswinning

De aardschokken in Groningen zijn het gevolg van de gaswinning in het gebied. Begin dit jaar werd bekend dat de kans op zwaardere schokken aanzienlijk is. De kracht kan mogelijk oplopen tot 5.0 op de schaal van Richter. Minister Kamp van Economische Zaken laat elf verschillende onderzoeken uitvoeren naar de gevolgen van de gaswinning in Groningen, en naar mogelijke maatregelen om schade zo veel mogelijk te voorkomen. Uitgerekend woensdag brengt Kamp weer een bezoek aan het aardbevingsgebied om - naar verwachting - te praten over de eerste uitkomsten van die onderzoeken.