Relschopper Haren wil cel niet in vanwege akkerbouwbedrijf

Een 25-jarige akkerbouwer uit Oldehove, die veroordeeld is tot tien dagen celstraf voor deelname aan de Facebookrellen in Haren, wil de gevangenis niet in omdat hij onmisbaar zou zijn op zijn bedrijf.
Dit bleek vrijdag in het Gerechtshof van Leeuwarden. Daar wordt in twee dagen tijd het hoger beroep behandeld, dat zestien verdachten van de Facebookrellen hebben aangetekend.

Eerder veroordeeld

De akkerbouwer uit Oldehove heeft in Haren een verkeerspaal omvergetrokken. De man is al eerder veroordeeld en daarom heeft de rechtbank in Groningen een gevangenisstraf opgelegd. Een andere verdachte was niet aanwezig in Leeuwarden, omdat hij kort geleden een ongeluk met een shovel heeft gehad.

Brandstichters

Van twee brandstichters was alleen een 27-jarige man uit Niehove aanwezig. Hij kreeg eerder een celstraf van 102 dagen, waarvan 100 dagen voorwaardelijk. De Groninger zegt dat hij geprobeerd heeft om een auto in brand te steken, maar dat hem dit niet is gelukt. Een medeverdachte uit Bolsward is naar het buitenland gevlucht, omdat hij bang is voor een gevangenisstraf.

Bijdrage schadefonds van alle verdachten

Van alle veroordeelde relschoppers heeft ongeveer de helft beroep aangetekend. Vrijdagmiddag verschijnt, achter gesloten deuren, nog een minderjarige verdachte uit Appingedam voor het Gerechtshof. Het Openbaar Ministerie heeft tegen alle verdachten ongeveer dezelfde straf geëist als voor de rechtbank in Groningen. Onderdeel van elke straf is een bijdrage van vijfhonderd euro in het schadefonds. Het Gerechtshof doet over dertien dagen uitspraak.