Gronings raadslid opgepakt in Rusland om homo-propaganda

In Moermansk (Rusland) is het Groninger GroenLinks-raadslid Kris van der Veen opgepakt wegens homo-propaganda. Inmiddels is hij weer vrijgelaten.
Van der Veen is er samen met drie anderen om een documentaire te maken over homoseksualiteit in Rusland. Aanleiding is een nieuwe wet die het propaganderen van niet-traditionele seksuele relaties tussen minderjarigen strafbaar stelt.
Van der Veen wil in de documentaire '5000 Roebel' laten zien wat die wet betekent voor homoseksuele jongeren in Rusland. Aan de hand van portretten wil hij een beeld schetsen van hun leven. Daarvoor interviewden de vier Russische jongeren en ook dat is volgens de wet verboden. Tijdens cultuurfestival Noorderzon in Groningen zou er een voorvertoning van de film zijn.
Maandagmiddag moeten de vier voor de rechtbank in Moermansk verschijnen. Ze worden bijgestaan door het Nederlandse consulaat. Het viertal hangt een boete, uitzetting uit Rusland of een celstraf van twee weken boven het hoofd.
Op een speciale website vertelt Van der Veen over de reden van zijn bezoek aan Moermansk (en Sint-Petersburg); het portretteren van jonge Russische homoseksuelen voor de documentaire '5000 Roebel'.
We moeten om 14.00 terug naar Rechtbank, tot dusver gewacht en met elkaar gesproken over hoe verder. Rare procedures, veel vraagtekens bij.
— Kris van der Veen (@ikbenKRIS)
We zijn in de rechtbank. Wachten nog steeds in de lobby. Onduidelijk hoe 't nu verder gaat. Consulaat is er ook, ondersteunen ons.
— Kris van der Veen (@ikbenKRIS)
Zijn in een rechtbank nu, ipv in het vliegtuig. Steunende activisten helpen ons. “@rulgbtnet: NEWS! In Murmansk.. http://t.co/e9EQmSA04I
— Kris van der Veen (@ikbenKRIS)