UMCG krijgt centrum protonentherapie

Het UMCG is één van de vier kankerbehandelcentra in Nederland die in aanmerking komen voor een centrum voor protonentherapie. Dat heeft het ministerie van VWS bepaald.
Protonentherapie is een vrij nieuwe vorm van bestraling die nauwkeuriger is dan huidige bestralingsmethoden. De kans op beschadiging van gezond weefsel is kleiner. Daardoor kunnen de kankercellen met een hogere stralingsdosis worden bestreden.
Het UMCG verwacht er zo'n twee kankerpatiënten per dag mee te kunnen behandelen. Het zal vooral gaan om patiënten bij wie deze behandeling een groot verschil kan maken in de kwaliteit van leven. In de loop van de jaren moet blijken voor hoeveel patiënten dat geldt.

Maatschappelijke kosten

Protonentherapie is nu nog niet beschikbaar in Nederland, maar er wordt al vijf jaar gewerkt aan de introductie van deze baanbrekende therapie. Eerst moesten de zorgverzekeraars overtuigd worden van het nut, want deze protonentherapie is ruim twee keer zo duur als de 'reguliere' fotonentherapie.
Een Gronings rekenmodel heeft de verzekeraars tenslotte over de streep getrokken. Hans Langendijk, hoofd van de afdeling radiotherapie van het UMCG: "Eén van de voordelen van deze therapie is dat de maatschappelijke kosten lager zijn, omdat de patiënten langer zelfstandig kunnen blijven en minder een beroep hoeven te doen op andere zorg."

Tachtig miljoen euro

De bouw van het centrum kost zo'n tachtig miljoen euro. Het gebouw moet komen tegenover het nieuwe Eriba-instituut op het UMCG-terrein. Omdat de straling zo krachtig is worden de muren van het pand bijna drie meter dik. "Het gaat overigens niet om radioactieve stoffen, maar om een protonenstraal die in een machine wordt geproduceerd. Als de stekker uit het apparaat is, is er ook geen straling meer," zegt Langendijk.
De vorm van de apparatuur bepaalt straks hoe het gebouw er precies uit komt te zien. Het UMCG hoopt in 2014 met de bouw te kunnen beginnen en in 2017 de eerste patiënten te kunnen behandelen. De installatie en het gebouw gaan dertig jaar mee.