Forse daling bouwleges Haren

De bouwleges in de gemeente Haren zijn dit jaar 12 en half procent gedaald. De gemeente staat daarmee in de landelijke top 10 van gemeenten waar de leges het meest gedaald zijn. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Eigen Huis.
Gemiddeld stegen de bouwleges bij Nederlandse gemeenten met 5 procent.
Volgens wethouder Remco Kouwenhoven dalen de leges in Haren omdat de gemeente werkt met het principe van kostendekkendheid: 'We willen niet verdienen aan de bouwleges. Vorig jaar waren er minder aanvragen, terwijl een aantal grote bouwprojecten wel doorgingen, hierdoor kwam er meer binnen dan de kosten die we maakten'.
Overigens blijkt dat bouwleges per gemeente enorm verschillen. Bij een bouwsom van 130.000 euro betaal je in Eindhoven bijvoorbeeld 7.366,00 euro. De lichtstad is daarmee de duurste gemeente van Nederland. Hoogeveen is met 1.750,20 euro de goedkoopste gemeente.
De Vereniging Eigen Huis roept minister Plasterk van Binnenlandse Zaken op om in te grijpen en gemeenten te dwingen inzicht te geven in de onderliggende kosten. Bovendien wil de vereniging dat de stijgingen gemaximeerd worden, zodat dit soort excessen niet meer mogelijk zijn.
De gemeente Vlagtwedde is dit jaar de goedkoopste gemeente in Groningen. Bij een bouwsom van 130.000 betaal je 2.068.45. De gemeente Haren is ondanks de daling van 12,5 procent met een bedrag van 4.748,75 een stuk duurder.