Financieel zware tijden voor Rutger Smith

Het is een moeilijke periode voor atleet Rutger Smith. De atleet uit Leek herstelt van een afgescheurde achillespees. Ook financieel heeft Smith het niet makkelijk. Vorige week kreeg hij te horen dat hij zijn A-status bij het NOC-NSF is kwijtgeraakt. Dat houdt in dat hij financieel niet meer ondersteund wordt.

Smith kreeg onder meer een onkostenvergoeding van zo'n 800 euro per maand. 'De reden dat ik mijn status ben kwijtgeraakt is, omdat ik niet meer op Papendal train en mijn eigen beleid heb gekozen door naar Amerika te gegaan en daar te trainen. Het NOC-NSF heeft een heel ander beleid uitgestippeld. Alleen de sporten die in het recente verleden medailles hebben gehaald op de Olympische Spelen worden gesubsidieerd,' aldus Smith.

Geen bonus
In september gaat Smith weer naar Amerika om daar verder te revalideren en zich voor te bereiden op zijn rentree. Door het wegvallen van zijn A-status moet Smith zijn spaarpotje aanspreken om het allemaal te bekostigen. 'Nu ik geblesseerd ben heb ik ook geen andere inkomsten. Ik heb Adidas nog wel als sponsor, maar dat contract is voornamelijk gebaseerd op bonussen. Als ik goed presteer krijg ik ook betaald, maar met een blessure gaat dat moeilijk. Financieel lukt het nu nog wel, maar volgend jaar moet ik er wel weer staan en presteren.'

Discus of Kogel
Verder is het nog maar de vraag of Smith terugkeert als kogelstoter op het hoogste niveau. Door zijn blessure is het voor hem een serieuze optie om alleen verder te gaan als discuswerper. 'Het is makkelijker om met discus terug te komen dan met kogel, daar heb je meer tijd voor nodig om in vorm te komen. Ik denk dat ik in 2014 alleen discus ga doen. Ik train wel met kogel en kijk dan in trainingen hoe dat gaat. Ik zeg nog niet definitief vaarwel met de kogel. Pas over een jaar kan ik definitief zeggen wat ik ga doen.
Meer over dit onderwerp:
sport
Deel dit artikel:

Recent nieuws