Kiekendieven hebben nog paar dagen tot tarwe-oogst

De jonge webcam-kiekendieven kunnen nog een paar dagen terecht op hun Oost-Groningse nest. Komende vrijdag begint de oogst van de wintertarwe en wordt de kooi met daarin het nest opgeruimd. Dat meldt de werkgroep Grauwe Kiekendief.
Als de kooi eenmaal is opgeruimd, zullen de jongen hun eigen weg moeten gaan. Daar lijken ze ook steeds meer aan toe te zijn. De jongen vliegen vaak uit en slapen lang niet alle dagen meer op het nest. Tegelijkertijd zijn ze voor hun voedsel en bescherming nog wel afhankelijk van pa of ma: zij stoppen hun kroost nog geregeld prooidieren toe, of beschermen hen tegen buizerds die op de loer liggen.

Verwacht wordt dat de jonge grauwe kiekendieven en hun ouders nog tot eind augustus in de buurt zullen blijven. Met name vader zal nog geregeld prooidieren langsbrengen. Daarnaast komt met de oogst van de tarwe ook veel voer voor de jongen beschikbaar.

De grauwe kiekendieven hebben overigens niet veel last van de hittegolf in onze provincie. Hoewel ze geregeld de schaduw opzoeken, is de soort gebouwd om hoge temperaturen te weerstaan. 's Winters overwinteren grauwe kiekendieven in Afrika, waar het dan wel over de 40 graden kan zijn. Hun verendek helpt de vogels bij het reguleren van de temperatuur.
Meer over dit onderwerp:
kiekendief
Deel dit artikel:

Recent nieuws