Camerabeelden NOVO mogen op tv

© Google Street View
Het tv-programma Nieuwsuur mag maandagavond bewakingsbeelden uitzenden die gemaakt zijn in de vestiging Onnen van zorginstelling NOVO. Dat heeft de rechter bepaald. Op de beelden is een 44-jarige verstandelijk gehandicapte vrouw te zien, vlak voor haar dood.
De vrouw, die in het NOVO-behandelcentrum in Onnen woonde, overleed vorig jaar kort nadat ze door vier personeelsleden minutenlang tegen de grond gedrukt was.
Het tv-programma Nieuwsuur wilde de beelden laten zien, maar NOVO probeerde dat via de rechter tegen te houden. Maandag oordeelde de voorzieningenrechter in Lelystad dat de beelden, gemaakt met de bewakingscamera van de instelling, getoond mogen worden. Nieuwsuur zendt de beelden maandagavond uit.
NOVO heeft tachtig vestigingen in Groningen en Drenthe. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet onderzoek naar al deze vestigingen naar aanleiding van het incident met de gehandicapte vrouw, zo werd twee maanden geleden duidelijk.
Een eerder IGZ-rapport over de vestiging in Onnen was al aanleiding om deze te sluiten. In het rapport krijgt het behandelcentrum ervan langs. Het personeel bedoelt het goed, concludeert de inspectie, maar is te veel bezig met het beperken van de vrijheden van de bewoners en te weinig met hun ontwikkeling.