Aardbevingen melden via apps RTV Noord

Samen met het publiek wil RTV Noord de aardbevingen in Groningen sneller in kaart brengen. Daarom komt er in de apps van de omroep de mogelijkheid om aardbevingen te melden.
Na iedere aardbeving in onze provincie wordt RTV Noord overspoeld met telefoontjes. Ook op Twitter en andere sociale media worden bevingen door veel mensen direct gemeld. Die meldingen geven een eerste indruk van de locatie en de kracht van de beving. RTV Noord wil die informatie nu sneller inzichtelijk maken voor het publiek. Daarom vraagt RTV Noord mensen die een aardbeving waarnemen om dat direct te melden via de RTV Noord-apps voor mobiel of tablet.

Meldingen op de kaart
Via de apps kunnen mensen onmiddellijk na een beving doorgeven waar ze zijn en wat ze gevoeld hebben. De meldingen worden zichtbaar op een online kaart. Zo kan iedereen direct zien waar de beving is gevoeld is en hoe zwaar hij is ervaren. De kaart is te zien via de apps en op www.rtvnoord.nl/aardbeving.

Eerste informatiebehoefte
RTV Noord speelt hiermee in op de eerste informatiebehoefte na een beving. Hoofdredacteur Mischa van den Berg van RTV Noord: "Als je een aardschok voelt wil je onmiddellijk weten wat anderen ervan gemerkt hebben, en hoe groot het gebied is waar de trilling gevoeld is. Samen met de Groningers kunnen we dit nu heel snel in beeld brengen."

Advies
Theo Jurriëns van de RUG heeft de omroep geadviseerd, onder meer over de vraagstelling. Om misbruik te voorkomen komt een melding pas op de kaart als er meerdere meldingen uit hetzelfde gebied zijn.

Gratis update
De apps van RTV Noord zijn gratis beschikbaar op iPhone, iPad, Android mobiel en Android tablet. Om de aardbevingsmelder te activeren moet een gratis update uitgevoerd worden van de bestaande apps. Op de tablet staat de aardbevingsmelder in het menu 'aardbevingen', op de mobiele telefoon in het menu 'meer'. De aardbevingskaart van Groningen is ook te zien op www.rtvnoord.nl/aardbeving.
Meer over dit onderwerp:
nwmedia dossieraardschok
Deel dit artikel:

Recent nieuws