FNV-leden V&D Aduard stellen ultimatum

De FNV-leden die werken bij het distributiecentrum van V&D in Aduard gaan actie voeren als de directie niet vóór komende maandag met een beter sociaal plan komt. Dat hebben ze dinsdagmiddag besloten tijdens een actievergadering.
Volgens vakbond FNV Bondgenoten zijn werkonderbrekingen en stakingen niet uitgesloten als de directie weigert op het ultimatum in te gaan.

Oude kantonrechtersformule

De ruim honderd medewerkers van V&D in Aduard krijgen volgend jaar juli, als het distributiecentrum sluit, collectief ontslag. De directie biedt hun in het sociaal plan een ontslagvergoeding aan die gebaseerd is op de nieuwe kantonrechtersformule. Volgens FNV Bondgenoten pakt deze regeling zo'n dertig procent nadeliger uit dan wanneer de werknemers een ontslagvergoeding krijgen volgens de oude kantonrechtersformule, die tot vorig jaar nog in het sociaal plan van V&D stond.

Rechtvaardig

De werknemers vinden een hogere ontslagvergoeding rechtvaardig, onder meer omdat het onder de huidige economische omstandigheden moeilijk is om een nieuwe baan te vinden in Noord-Nederland. Bestuurder Niels Suijker van FNV Bondgenoten: "Het is niet zo dat V&D het niet zou kunnen betalen; het is meer een kwestie dat ze niet willen betalen, op dit moment."