Traumahelikopter lastiggevallen met laserstralen

Piloten van de traumahelikopter van het UMCG worden de laatste weken vaak vanaf de grond beschenen met laserpennen. Dat is gevaarlijk, omdat het de vliegeniers kan verblinden.
Dinsdagavond rond middernacht was het opnieuw raak. Een week eerder klaagden piloten aan de luchtverkeersleiding in Eelde ook al over de laserpennen.
Woordvoerder Marjolein Bogaard van het UMCG bevestigt de klachten. "Het klopt dat de piloten regelmatig hinder ondervinden van de laserpennen. Dit is zeer kwalijk omdat het piloten kan verblinden. Er wordt altijd melding van gemaakt bij de collega's op de grond", aldus Bogaard.

Wachten tot het fout gaat

De luchtverkeersleiding geeft de meldingen op haar beurt door aan de politie. "Het is zeker strafbaar, maar dan moet je iemand op heterdaad betrappen en dat is lastig", zegt Betine Langelaan van Luchtverkeersleiding Nederland. Volgens Langelaan speelt het probleem in het hele land, "Veel mensen zijn zich totaal niet bewust van de gevaren. Het is wachten tot het een keer fout gaat."
Ook piloten van vliegtuigen melden steeds vaker dat ze last hebben van de laserstralen, veroorzaakt door apparaatjes die eigenlijk bedoeld zijn als aanwijspen bij presentaties of colleges. Langelaan: "Ze geven zeer veel licht, een krachtige pen schijnt wel tien kilometer de lucht in."

Verbod

Vorig jaar kwamen er bij de KLPD 552 meldingen binnen. Een jaar eerder waren dat er 555. CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe pleitte vorig jaar in het tv-programma Eén Vandaag voor een verbod op de meest krachtige laserpennen, omdat het 'potentiele vuurwapens' zouden zijn.