Financiële gegevens van studenten lopen gevaar

© Archief FPS/Jos Schuurman
De persoonlijke en financiële gegevens van meer dan 600.000 studenten lopen gevaar. De informatiebeveiliging van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de instantie die onder meer verantwoordelijk is voor de studiefinanciering, loopt 'voortdurend risico'.
Dat staat in
een van de Auditdienst Rijk over het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat onlangs via een WOB-verzoek naar buiten werd gebracht en waar ScienceGuide donderdag over bericht.
Uit het rapport blijkt dat de DUO al meerdere malen is gewezen op de risico's. Gezien de maatschappelijke ontwikkelingen en de eerder vastgestelde tekortkomingen door de Algemene Rekenkamer en de Auditdienst Rijk, zeggen de samenstellers: "...zijn wij van mening dat DUO Groningen voortdurend risico’s op het gebied van informatiebeveiliging loopt."

LSVb

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) noemt het belachelijk dat de gegevens van de meer dan een half miljoen Nederlandse studenten nog steeds niet veilig zijn. ,,Het lijkt erop dat DUO de risico's onderschat'', zegt LSVb-voorzitter Jorien Janssen.

DUO

DUO zelf zegt dat alle persoonsgegevens van studenten wel veilig zijn. "De beschrijving van de processen moet beter, dat gaan we aanpakken, maar de beveiliging is wel degelijk op orde. Niemand zijn of haar gegevens lopen gevaar", aldus een woordvoerster.