Kinderen naar school onder begeleiding van OV-coach

Enkele leerlingen van het speciaal onderwijs in de gemeenten Bedum, De Marne en Winsum, worden na de zomervakantie niet meer met de taxi naar school gebracht.
Ze gaan zelfstandig met de trein of de bus, maar krijgen daarbij wel begeleiding van de OV-coach, een speciale app die kan worden gebruikt op een iPod, iPad of iPhone.

Zelfstandigheid

De gemeenten vinden het belangrijk dat de zelfstandigheid van kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan, wordt vergroot en dat ze gebruik leren maken van het openbaar vervoer. Daarom stellen ze iPods met OV-coach beschikbaar.
De OV-coach is ontwikkeld door een ICT-bedrijf, in samenwerking met het Dr. Leo Kannerhuis Centrum voor Autisme. De OV-coach wijst de leerlingen niet alleen de weg maar geeft ook informatie over wat je moet doen als je de bus of trein mist, als je je tas kwijtraakt of als er een lesuur uitvalt.

Proef

De gemeente Eemsmond is in 2011 al een proef gestart met de OV-coach. Uit die ervaring is gebleken dat de kinderen door het gebruik van de OV-coach meer zelfvertrouwen hebben gekregen.