Medewerkers sociale werkplaats mogelijk naar Duitsland

Medewerkers van werkvoorzieningsschappen in Oost-Groningen moeten mogelijk aan de slag in de Eemshaven of in Duitsland. Gemeenten moeten op hun beurt zorgen voor vervoer. Dat zei wethouder Jan-Willem van de Kolk van Stadskanaal vrijdagmiddag in het Radio Noord-programma De Week tot Eén.
Het plan is één van de alternatieven voor de door bezuinigingen bedreigde werkgelegenheid bij de sociale werkplaatsen. Gemeenten in Oost-Groningen willen de alternatieven binnenkort voorleggen aan staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.

Zorgtaken

Jan-Willem Van de Kolk, ook voorzitter van werkvoorzieningschap Wedeka, wil ook onderzoeken of medewerkers aan de slag kunnen bij de gemeenten. Mensen zouden dan ingezet kunnen worden in zorgtaken, zoals een was- en strijkservice voor bejaarden. Door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning krijgen gemeenten veel meer van deze zorgtaken toebedeeld.

Uitzonderingspositie

Met de alternatieven hoopt Van de Kolk staatssecretaris Klijnsma te bewegen een uitzonderingspositie te maken voor Oost-Groningen. De staatssecretaris wil stevig bezuinigen op de werkvoorziening waar nu nog honderdduizend mensen werken. Het kabinet wil terug naar maximaal dertigduizend werknemers. De overige mensen moeten een reguliere baan vinden.

Lobby

Volgens wethouder Van de Kolk pakt het bezuinigingsplan desastreus uit voor Oost-Groningen. Ze lobbyen al enige tijd voor een aparte status. In het gebied is sowieso al minder werkgelegenheid. Bovendien werken in Oost-Groningen vier keer zoveel mensen bij een werkvoorziening dan elders in het land.

Besluit

Eind dit jaar hakt de staatssecretaris de knoop door. Vlak daarvoor wil Oost-Groningen de alternatieven onder de aandacht brengen in Den Haag.