Helft Groningers rekent op meer economisch verval

Veel inwoners van Groningen verwachten dat de economie pas na 2015 weer aantrekt. Op de korte termijn verwacht de helft van de Groningers zelfs nog een verslechtering van de economische situatie. Groningers zijn net iets negatiever over de economie dan mensen in de rest van Nederland.
Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van het EénVandaag-opiniepanel in samenwerking met RTV Noord.

Nog slechter

Ook inwoners in de rest van Nederland oordelen negatief over de economie. Maar de Groninger is net nog iets negatiever. Vertrouwen dat het op de korte termijn beter gaat is er niet. 51 procent van de ondervraagden denkt dat de economie er over zes maanden nog slechter voor staat dan nu. 48 procent verwacht dat de situatie hetzelfde blijft.

'Verbetering pas na 2015'

Ook voor de jaren 2014 en 2015 is er nog geen vertrouwen. 48 procent van de Groningers verwacht dat de economie pas na 2015 zal aantrekken. Zo'n twintig procent denkt dat het al in 2015 beter zal gaan. Vijftien procent ziet 2014 als het jaar van de kentering.

Persoonlijke situatie

Maar liefst 68% van de ondervraagden zegt er zelf financieel slecht voor te staan. 28% procent noemt zijn eigen financiële situatie goed. Vertrouwen dat toekomstige generaties het beter krijgen is er amper. Slechts tien procent van de Groningers denkt daar positief over.

Weinig vertrouwen in kabinet

Het EénVandaag-opiniepanel vroeg de Groningers ook naar hun mening over de aanpak van de economische crisis door het kabinet. Op de vraag of mensen vertrouwen hebben in het beleid van de coalitie van VVD en PVDA antwoordt 77 procent negatief. Twaalf procent vindt dat het kabinet wél de juiste koers volgt.

Voorstellen

In het onderzoek wordt ook gevraagd hoe mensen denken over voorstellen op het gebied van het miniumloon en de WW-uitkering. Een versobering van beide regelingen kan de economie mogelijk er bovenop helpen, zeggen sommige deskundigen. In Duitsland, waar het economisch veel beter gaat, bestaat bijvoorbeeld geen minimumloon en is de duur van de WW maximaal één jaar. Terwijl je in Nederland, afhankelijk van het aantal gewerkte jaren, maximaal recht hebt op een WW van drie jaar en twee maanden.

Minderheid wil Duits model

De meeste Groningers zijn echter niet bereid om de verworven rechten in te leveren. Op de vraag of het minimumloon afgeschaft mag worden antwoordt 86 procent nee. Ook wil een ruime meerderheid niet een WW-stelsel naar Duits model: 67 procent van de ondervraagden is tegen een WW van maximaal één jaar.