Groningen wil met bestuur Bijenkorf om tafel

Wethouder Joost van Keulen van Economische Zaken baalt als een stekker. De Bijenkorf kondigde zaterdagavond aan dat zijn Groningse vestiging in 2016 permanent dichtgaat. Van Keulen hoopt de publiekstrekker voor de binnenstad nog van zijn ondergang te kunnen redden.
"Het is ontzettend jammer. Balen. Ik heb wel eens betere weekenden gehad dan deze. Ik was behoorlijk chagerijnig", zegt Van Keulen. Zaterdag kreeg hij, voor het uitgaan van de mededeling aan de pers, een email van de baas van de Bijenkorf. "In die zin hartstikke netjes. Maar toch is het heel erg jammer."

Sluitingen

Ook elders in het land gaat de Bijenkorf vestigingen sluiten. Het gaat in totaal om vijf winkels. In 2014 gaan de filialen in Arnhem en Enschede dicht; twee jaar later sluiten de winkels in Groningen, Breda en Den Bosch. Hiermee verdwijnen op termijn 262 arbeidsplaatsen.

Publiekstrekker

Maar de verdwijning van banen is voor Van Keulen niet de grootste teleurstelling. "Werkgelegenheid is in deze situatie ietsje minder van belang. Ik vind het veel belangrijker dat we een publiekstrekker verliezen in de stad", aldus Van Keulen. "We moeten er alles aan doen om dat te voorkomen. Ik vind ook dat wij als gemeente goed moeten kijken naar hoe het ondernemersklimaat is. Ik weet niet of het feit dat wij geen wekelijkse koopzondag hebben meegespeeld heeft in dit besluit. Maar ik ben wel van plan om dit te vragen."

Investering

Tegelijkertijd investeert het warenhuis de komende vijf jaar meer dan tweehonderd miljoen euro in de zeven winkels die overblijven. De locaties Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht, Eindhoven en Amstelveen zijn volgens de onderneming "het beste gepositioneerd" om op te waarderen.
"Volgens mij zijn er kansen zat in Groningen om een mooie winkel op een goede locatie te hebben", reageert Van Keulen. "De dichtstbijzijnde Bijenkorf wordt straks Utrecht. En die moet heel Noord-Nederland gaan bedienen? Ik zie dat nog niet gebeuren."

Gesprekken

De wethouder gaat hard zijn best doen om de leiding van de Bijenkorf op andere gedachten te brengen: "Wij gaan de komende weken zeer nadrukkelijk in gesprek om te kijken of er nog wat ruimte zit in dit voorgenomen besluit. En dan hopen we alsnog de Bijenkorf voor de stad te kunnen behouden."
Het chagrijn overheerst vanavond. #fcg #bijenkorf
— Joost van Keulen (@JoostvanKeulen)