Janine Abbring ziet af van nominatie 'grootste dierenvriend'

© Archief RTV Noord
Oud RTV Noord-presentatrice Janine Abbring uit Westeremden trekt zich terug uit de verkiezing tot 'Grootste dierenvriend'. De reden is, dat de prijsuitreiking plaatsvindt in het Dolfinarium in Harderwijk.
De presentatrice van 'Vroege Vogels' was genomineerd voor de titel 'Grootste Dierenvriend' , een initiatief van Stichting Amivedi, die mensen helpt bij het opsporen van vermiste huisdieren. Wat Amivedi niet had verteld was, dat de prijs bestaat uit het bijwonen van een Dolfijnenshow.

Omstreden

Volgens Janine is het Dolfinarium als locatie voor een Verkiezing van Grootste Dierenvriend een ongelukkige keus, omdat een ideële organisatie zich op die manier verbindt aan een commerciële partij die in Dierenbeschermingskringen omstreden is. Zelf zegt ze ook de grootste moeite te hebben met het fenomeen Dolfinarium. "Vaak worden educatie en behoud van de soort als argumenten gebruikt om wilde dieren in gevangenschap te houden. Daar kan ik tot op zekere hoogte inkomen, maar beesten stelselmatig verplichten tot het doen van kunstjes, is iets waar ik niet achter sta. Je doet mij dan ook geen plezier met een Dolfijnenshow en vandaar dat ik me heb teruggetrokken", aldus Janine Abbring.
Het Dolfinarium heeft in een reactie laten weten het spijtig te vinden dat Janine zich heeft teruggetrokken en zegt open te staan voor een gesprek hierover. Amivedi heeft nog niet gereageerd.