V&D-personeel 'in de uitverkoop'

Medewerkers van het V&D-distributiecentrum in Aduard staken donderdag bij het distributiecentrum in Nieuwegein. Samen met personeel van andere vestigingen strijden ze voor een betere ontslagvergoeding.
Het distributiecentrum in Aduard moet volgend jaar dicht. Hierdoor verliezen 109 mensen hun baan. De afgelopen weken is het werk al meerdere keren neergelegd.

Prijzencircus

Met de protestactie wordt een knipoog gemaakt naar het zogeheten prijzencircus van de V&D. Niet de artikelen, maar het personeel is tijdens de demonstratie "in de uitverkoop", aldus actievoerder Tineke Zuidema. Geheel volgens circusthema is er ook een schiettent, waar actievoerders het vuur kunnen openen op het huidige sociale plan.

'Intimidatiepraktijken'

FNV Bondgenoten heeft de directie van warenhuis V&D woensdag opgeroepen een einde te maken aan de "intimidatiepraktijken'' van sommige directeuren en leidinggevenden tegenover actievoerende personeelsleden. "Wij hebben de afgelopen week alarmerende signalen ontvangen vanuit verschillende onderdelen van uw organisatie, waarbij vakbondsleden zijn geïntimideerd en bedreigd'', schrijft de vakbond aan de directie.
Leidinggevenden zouden hebben gezegd dat degenen die meedoen aan stakingen minder kans hebben op een andere baan. Ook zou worden gezegd dat staken tijdens het 'prijzencircus' economische schade oplevert die op de persoon wordt verhaald.
De directie van V & D zegt zich niet te herkennen in de beschuldigingen. Het concern zegt dat alle medewerkers recht hebben om actie te voeren en dat V & D daar ruimte voor biedt. Het concern blijft bij het standpunt inzake het sociaal plan, waarmee vakbond CNV en de ondernemingsraads wel akkoord zij gegaan.