'Miljoenenverlies derivaten bij Seaports verdoezeld'

De manier waarop Groningen Seaports het miljoenenverlies met derivatenhandel jarenlang uit de boeken heeft weet te houden, 'grenst aan misleiding'. Dat zeggen financieel deskundigen zaterdag in NRC Handelsblad. Volgens directeur Harm Post van Seaports is er volkomen transparant en legitiem gehandeld.
De kwestie draait om derivaten - ingewikkelde financiële producten waarmee wordt gespeculeerd op rentestijgingen. Als de rente laag staat, zoals nu, leveren die producten geen winst, maar juist verlies op. Dit kan Groningen Seaports in het ergste geval ruim 77 miljoen euro kosten.

Post zegt dat er steeds is gehandeld in nauw overleg met het algemeen bestuur, met daarin de provincie Groningen en de gemeenten Delfzijl en Eemsmond.

Mansveld
De deskundigen noemen in NRC Handelsblad de financiële handel en wandel van Groning Seaports 'speculatie door leken'. Onder toeziend oog van toenmalig gedeputeerde Wilma Mansveld zou er een boekhoudkundig trucje zijn uitgehaald. Mansveld is nu staatssecretaris Infrastructuur en Milieu.

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over derivaten bij overheden en semipublieke instellingen. CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die het debat heeft aangevraagd, noemt de situatie 'exemplarisch voor het informatiegebrek over derivaten bij lagere overheden'.

Havenschap
Groningen Seaports was tot twee maanden geleden een havenschap van de provincie Groningen en de gemeenten Delfzijl en Eemsmond. Inmiddels is het omgevormd tot NV, waar de provincie en gemeenten nu nog de enige aandeelhouders van zijn, maar minder financieel risico lopen.
Deel dit artikel:

Recent nieuws