'Zonder noodkrediet haalt Aldel januari niet'

Zonder het noodkrediet van vier miljoen euro van de provincie Groningen en het Rijk haalt Aldel het eind van het jaar niet. Dat zegt Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt aan RTV Noord.
Volgens Van Mastrigt zijn er voor het bedrijf in Delfzijl vanaf januari weer goede perspectieven om de concurrentie aan te gaan met andere aluminiumproducenten. Vanaf dan gaat een fikse korting op het elektriciteitstransport in. Maar Aldel staat het water nu nog aan de lippen en heeft het geld hard nodig om de periode tot januari te kunnen overbruggen.
Bij Aldel werken 440 mensen. Nog eens honderden banen bij toeleveranciers staan op het spel. Met het noodkrediet kunnen de lonen worden betaald, zegt Van Mastrigt. Volgens haar zitten de werknemers momenteel "met de vingers gekruisd thuis".

Te duur

Aldel is een van de grootste energieverbruikers van Nederland en worstelt al jaren met hoge prijzen. Er zijn zelfs productielijnen stilgelegd omdat het anders te duur werd. De afgelopen maanden is het weer explosief gestegen.

Lange adem

Van Mastrigt verwacht niet dat de miljoenen snel weer teruggestort worden: "Dat zal echt iets van de lange adem zijn. Het bedrijf komt uit een diep dal en moet ook weer wat vet op de botten krijgen."

Staten

De Provinciale Staten van Groningen mogen zich nog uitspreken over het voorstel.