Kans op behoud afslag Hereweg op Zuidelijke Ringweg

Er is een kans dat een van de afritten op de Zuidelijke Ringweg bij de Hereweg in Groningen alsnog behouden blijft. Dat zegt wethouder Joost van Keulen (VVD). De afrit is alleen voor verkeer vanuit de richting Assen, dat via een nog aan te leggen verbindingsweg bij de Hereweg eraf kan.
Het idee voor het behoud van de afrit werd onlangs geopperd door Stadjer Arthur Kamminga die regelmatig actief meedenkt over de bereikbaarheid van de stad. 'Het plan van Kamminga lijkt te kunnen, we onderzoeken wat het gaat kosten en of het inpasbaar is. We kijken er heel serieus naar', aldus van Keulen. Verkeer vanuit de richting van Drachten kan de afrit niet gebruiken. Dit verkeer rijdt in de toekomst namelijk via een afzonderlijke rijbaan.
Volgens de onlangs gepresenteerde plannen voor de ombouw van de Zuidelijke Ringweg zouden de op- en afritten bij de Hereweg juist verdwijnen. Veel omwonenden zijn boos over dit voornemen. Ze vrezen meer verkeersoverlast in hun buurt, omdat verkeer uit de richting Assen dan allemaal via de afrit bij de Vondellaan moet rijden. Als de afrit bij de Hereweg behouden blijft, wordt het in de wijken minder druk zo is de verwachting.
Overigens bestrijdt wethouder Van Keulen dat bij de Hereweg alle opritten verdwijnen. 'Vanaf de Hereweg komt er langs de ringweg een nieuwe weg in de richting van het Julianaplein. Bij het Julianaplein kunnen mensen dan alsnog de ringweg op. De situatie is vergelijkbaar met de nieuwe oprit bij het Vrijheidsplein ter hoogte van de Gasunie'.
Van Keulen nodigt Stadjers uit om net als Kamminga mee te denken over de plannen voor de Zuidelijke Ringweg. 'Het gaat er om dat we uiteindelijk een zo goed mogelijk plan hebben'. Op de eerste inspraakbijeenkomst maandagmiddag en -avond liep het overigens nog geen storm. Welgeteld 134 mensen bezochten de informatiebijeenkomst in Martiniplaza. Gedurende de dag werden 19 zienswijzen ingediend.