Voortbestaan Aldel hoogst onzeker

Aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl krijgt geen vier miljoen euro noodkrediet van het ministerie van Economische Zaken en de provincie.
Dat leek afgelopen weekend nog
. Dinsdagavond bleek tijdens een ingelaste vergadering van Provinciale Staten dat beide overheden te weinig vertrouwen hebben in de overlevingskansen van het bedrijf. Dat is een voorwaarde voor het verlenen van het krediet.

Geldnood

Aldel is in acute geldnood gekomen door een scherpe stijging van de elektriciteitsprijs. Om aluminium te smelten zijn grote hoeveelheden elektriciteit nodig. Jaarlijks gaat het om vele tientallen miljoenen euro’s.

Grensopslag

Het vertrouwen is geslonken omdat blijkt dat Aldel in vergelijking met Europese concurrenten geen mogelijkheden heeft om aan goedkope stroom te komen. Om onder de hoge Nederlandse stroomprijs uit te komen importeert de smelter goedkopere Duitse elektriciteit, maar moet daarvoor wel een grensopslag van dertig procent betalen. Dat kost het bedrijf op jaarbasis toch nog vijftien miljoen euro extra. Concurrenten hebben dat nadeel niet. Zo hoeven aluminiumbedrijven in Noord-Italië zo'n opslag niet te betalen omdat ze zelf mee-investeren in de aanleg van een grensoverschrijdend elektriciteitsnetwerk.

Acht miljoen euro korting

Bij Aldel werken 340 vaste medewerkers en nog eens honderd flexibele krachten. Indirect gaat het om nog eens vierhonderd banen van toeleveranciers. Het noodkrediet was bedoeld om het bedrijf tot het eind van het jaar overeind te houden. Vanaf 1 januari 2014 zou Aldel een korting krijgen van acht miljoen euro op de kosten van het transport van de elektriciteit.

Overleven

Maar gelet op de nieuwste ontwikkelingen is het nog maar zeer de vraag of de aluminiumproducent kan overleven. Aldel-directeur Karsten Pronk, die de vergadering bijwoonde, kondigde aan dat hij op zoek gaat naar andere financiers. Eén van die mogelijke geldschieters is Klesh, de Zwitserse eigenaar van Aldel. Als dat lukt, dan willen de Staten dat gedeputeerde Yvonne van Mastrigt ervoor zorgt dat de noodlening van vier miljoen euro alsnog wordt verstrekt. Van Mastrigt beloofde daarvoor een uiterste inspanning te leveren.

Kamervragen

Inmiddels heeft een aantal PvdA-Kamerleden vragen gesteld aan minister Kamp van Economische Zaken. Ze willen onder meer van de minister horen wat hij nog kan doen voor Aldel. Ook willen ze van Kamp weten of hij bereid is ervoor te zorgen dat er ander werk komt, als er ontslagen bij Aldel vallen.