Fractie 2014 vraagt opheldering realisering veerdienst Delfzijl-Emden

© FPS/Jos Schuurman
Fractie 2014 in de gemeenteraad van Delfzijl wil opheldering over de mogelijke realisering van de veerdienst tussen de haven van Delfzijl en het Duitse Emden. Volgens Jan Menninga, voorzitter van Fractie 2014, duurt het hele proces veel te lang.
Er wordt al jaren over de veerdienst gesproken, maar een besluit is nog niet genomen. Even leek het erop dat de veerdienst er zou komen toen volgens de Delfzijlster ex-wethouder Stulp de aanbesteding voor de dienst in 2012 zou gaan plaatsvinden.
Menninga heeft burgemeester en wethouders in een brief aangesproken op het feit dat er wel oplossingen worden bedacht om een verbinding over zee naar Emden te realiseren, maar dat deze telkens worden afgewimpeld. Een goed voorbeeld van zo'n oplossing is volgens Jan Menninga een waterbus. Deze zou als alternatief voor een dure veerdienst kunnen dienen. "Het is een soort watertaxi die werknemers bijvoorbeeld van en naar Emden kan brengen of toeristen naar Delfzijl vervoert. Er heeft zich een bedrijf uit Rotterdam gemeld die dit wel wil opzetten. Maar ook met deze mogelijkheid wordt niets gedaan," aldus Jan Menninga.
De plannen voor de verbinding bestaan al tien jaar. Delfzijl en Emden liggen tien kilometer van elkaar af, maar om er te komen moet 120 kilometer met de auto afgelegd worden. Burgemeester en wethouders van Delfzijl hebben veertien dagen de tijd om te reageren op de brief.