Lokale politici willen meer tijd voor herindeling

Politici uit Bedum en Haren deden donderdagavond verwoede pogingen bij Provinciale Staten om meer tijd te krijgen voor het proces rondom de gemeentelijke herindelingen.
Tevergeefs. Een meerderheid van de Staten blijft bij het voornemen om in december spijkers en koppen te slaan. Tot teleurstelling van de insprekers, die van het onderwerp een thema willen maken tijdens de komende raadsverkiezingen. 'Dit is zo een groot onderwerp, het is absurd dat mensen daar niets over kunnen zeggen', zei PvdA-raadslid Peter Draaisma van de gemeente Bedum, die door zijn gemeenteraad was afgevaardigd om in te spreken. Raadslid Mariska Sloot van Gezond Verstand Haren hield een soortgelijk betoog, evenals het Burgerinitiatief Haren.
De insprekers kregen steun van de SP en PVV. Beide partijen zien het liefst een referendum over het thema, gekoppeld aan de raadsverkiezingen van 19 maart. Maar voor dit plan is geen meerderheid. Wel voeg GroenLinks-Statenlid Mario Post zich af of deadline van december niet te ambitieus is.
Wat betreft gedeputeerde Piet De Vey Mestdagh (D66) moet dit aan het eind van het jaar blijken: 'We zijn net begonnen. Bovendien is het tijdspad gezamenlijk afgesproken met de Vereniging Groninger Gemeenten.'
Over twee weken praten Provinciale Staten opnieuw over de gemeentelijke herindelingen.