Daniëlla had geen schijn van kans

Het verstandelijk gehandicapte meisje Daniëlla van Bergen uit Groningen is in de laatste weken voor haar dood stelselmatig mishandeld en gemarteld door haar stiefvader. Dat hebben bronnen rond het onderzoek tegenover RTV Noord bevestigd.
Het 20-jarige meisje werd eind juli zo zwaar toegetakeld, dat ze een dag later aan haar verwondingen overleed. Het drama speelde zich af in de ouderlijke woning aan de Opaalstraat in de stad.

Stiefvader en moeder gearresteerd

De 44-jarige Geert W. werd na de dood van Daniëlla gearresteerd op verdenking van moord. Hij heeft verklaard dat het om een ongeluk ging. Daniëlla zou van de trap gevallen zijn. Maar volgens het Openbaar Ministerie komen de sporen in de woning en de verwondingen van het meisje niet overeen met een val van de trap. Ook de moeder van Daniëlla zit vast op verdenking van medeplichtigheid aan moord. Haar wordt verweten dat ze niet heeft ingegrepen.

Bureau Jeugdzorg

Uit tal van gesprekken met betrokkenen blijkt dat het meisje de afgelopen jaren zowel geestelijk als lichamelijk door haar stiefvader werd mishandeld. Ze baseren zich mede op gesprekken met de moeder van Daniëlla. De laatste weken voor haar dood zou ze bijna dagelijks zijn geslagen. Daarbij werd onder meer gebruik gemaakt van een honkbalknuppel en een broekriem. De oma van Daniëlla trok twee jaar geleden al bij Bureau Jeugdzorg aan de bel. Die stelde daarop een onderzoek in, maar zag uiteindelijk geen aanleiding om in te grijpen.

Zorgboerderij Boerderijum

Daniëlla werkte bij zorgboerderij Boerderijum in de stad-Groninger wijk Beijum, onderdeel van gehandicaptenzorg De Zijlen. Zeven weken voor haar dood werd ze ineens ziekgemeld door haar ouders. Volgens een woordvoerder van De Zijlen wordt er bij een vermoeden van 'huiselijk geweld' doorgaans contact opgenomen met het Advies en Meldpunt Kindermishandeling. Of dat in het geval van Daniëlla ook is gebeurd wordt uit privacy-overwegingen niet bekend gemaakt.

Persoonlijkheidsonderzoek

De stiefvader en de moeder van Daniëlla worden de komende weken onderworpen aan een persoonlijkheidsonderzoek. Het Openbaar Ministerie wil weten of ze volledig toerekeningsvatbaar zijn. Eind oktober staan de beide verdachten voor het eerst terecht tijdens een zogeheten pro-formazitting. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Wanneer dat wel gebeurt, is nog onduidelijk.