Chery: 'Juist fijn om leider te zijn'

FC Groningen-speler Tjaronn Chery werd deze zomer binnengehaald als de nieuwe creatieve leider op het middenveld. Tot nu toe heeft hij dat nog niet kunnen waarmaken, maar de geboren Tukker blijft erin geloven.
Chery kwam over van ADO Den Haag en liet zich in de openingswedstrijd van het seizoen direct gelden. Met een doelpunt en een schitterende assist werd hij direct 'man of the match'. Daarna ging het sportief een stuk minder. Met als dieptepunt de wedstrijd van zondag tegen SC Heerenveen. Chery kreeg in de tweede helft een onnodige tweede gele kaart en moest dus met rood vertrekken.

Creatief leider

Volgens RTV Noord-analist en oud-trainer van Chery, Azing Griever, heeft de middenvelder helemaal niet de kwaliteiten om een creatieve leider te zijn. "Op de helft van de tegenstander kan hij aardig voetballen. Verder moet hij zich met zijn eigen spel bezighouden en er geen andere dingen bij doen." Chery zelf is het niet eens met zijn oud-trainer: "Ik denk dat ik juist goed kan presteren onder druk. Ik vind het juist fijn om de leider te zijn."
De twee zijn het op meer vlakken niet met elkaar eens, want Griever vindt dat Chery niet goed uit de verf kwam op een meer controlerende positie op het middenveld. "Het heeft mij verbaasd dat hij gedwongen werd als controlerende middenvelder te gaan spelen. Dat is zijn rol niet." Volgens Chery past die rol hem juist goed. "Daar kan ik ook spelen."

Stabiliteit

Waar iedereen het wel over eens is, is dat Chery, op de wedstrijd tegen NEC na, nog veel meer in zijn mars heeft. Erwin van de Looi: "Ik denk dat er nog heel veel rek in zit, maar hij heeft een stabieler team om zich heen nodig. Dat kan Chery pas over een paar weken bewijzen. Dankzij zijn rode kaart is hij zaterdag geschorst voor de komende thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk.