VNO-NCW-topman over Miljoenennota: Schouders eronder

De bezuinigingen en lastenverzwaringen zijn zuur, maar wel een noodzakelijk kwaad, reageert noordelijke ondernemersvoorman Lambert Zwiers dinsdag op de Miljoenennota.
Terwijl het vertrouwen in dit kabinet
, vindt de VNO-NCW Noord-directeur het landelijke beleid nog het minst van alle kwaden.

Kritiek

Ondernemersvoorman Lambert Zwiers verwacht veel kritiek op de miljoenennota. Maar hoe je het ook wendt of keert, zegt Zwiers, "er moeten pijnlijke maatregelen genomen worden. Er is gewoon geen ontkomen aan."

'Rek gaat eruit'

Gedeputeerde William Moorlag maakt zich vooral zorgen over de Groninger gemeenten. "Er komen nieuwe taken naar de gemeenten toe met forse kortingen. Dus de gemeenten zitten in zwaarder weer dan de provincie. Wat je ziet is dat de reserves bij de gemeenten steeds meer opraken. De rek gaat eruit."

Zorg

Moorlag betwijfelt vooral of de gemeenten wel genoeg geld zullen hebben om goede zorg aan hun inwoners te kunnen bieden. "Ik maak me daar echt grote zorgen over", aldus de gedeputeerde.

Uitkeringen

Hennie Hemmes, SP-wethouder in Oude Pekela, verwacht dat op korte termijn meer Groningers bij gemeenten zullen aankloppen voor een uitkering. "De bijstandspopulatie neemt elke week toe op het ogenblik. Dat legt een zware financiële druk op de gemeenten", aldus Hemmes. "Plus alle decentralisaties die naar de gemeenten toekomen... Ik denk dat een heleboel gemeenten straks de artikel 12-status kunnen aanvragen."

Vertrouwen

Overigens is het vertrouwen van Groningers in het kabinet en premier Rutte iets hoger dan het vertrouwen van de totale Nederlandse bevolking. Twintig procent van de Groningers zegt nog vertrouwen te hebben in het VVD-PvdA kabinet. Landelijk is dat 14 procent. Dat blijkt uit een peiling van het EenVandaag-opiniepanel in opdracht van RTV Noord.