Kamp trekt de portemonnee voor Aldel

Minister Kamp (Economische Zaken) werkt aan maatregelen die op termijn voor verlichting moeten zorgen bij Aldel in Delfzijl. Dat heeft hij woensdagmiddag meegedeeld in het Tweede Kamerdebat over de toekomst van de Delfzijlster aluminiumsmelter.
10 miljoen korting

Zo wil Kamp Aldel compenseren bij de betaling van emissierechten voor het uitstoten van CO2. Dat levert het bedrijf vanaf 1 januari 2014 een bedrag van 7,8 miljoen euro op. Daarnaast is Kamp bereid om Aldel, als grootverbruiker van elektriciteit, 90 procent korting op de transportkosten van energie te geven. Volgens de minister levert dat ook 'enkele miljoenen' op. In totaal zou Aldel dan een korting van zo'n 10 miljoen euro krijgen.

Niet achterblijven

De minister zegt dat hij niet wil achterblijven bij Duitsland, waar voor grootverbruikers ook een korting van 90 procent geldt. In Duitsland hoefden grootverbruikers eerst zelfs helemaal geen transportkosten te betalen, maar geldt na protesten van de Europese Commissie nu een korting van 90 procent.

Overbruggingskrediet

Minister Kamp werkt daarnaast samen met de provincie Groningen aan een overbruggingskrediet, waarmee Aldel de komende maanden zou kunnen overleven.

Rand van de afgrond

De Delfzijlster aluminiumsmelter staat financieel op de rand van de afgrond. Het bedrijf is veel meer geld kwijt aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en België, en kan dat niet doorberekenen aan klanten omdat de prijs van aluminium mondiaal wordt bepaald. Het kabinet en de provincie kwamen aanvankelijk met een noodlening van vier miljoen euro over de brug, maar die belofte werd later ingetrokken. Bij Aldel werken ruimen vierhonderd mensen. Daarnaast zijn nog eens minimaal vierhonderd banen bij toeleveranciers in gevaar.