Opheffen RTV Noord 'ontzettend slecht plan'

Het plan van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om alle regionale omroepen op te laten gaan in de NPO is een 'ontzettend slecht plan'. Dat zegt RTV Noord-hoofdredacteur Mischa van den Berg.
In een
aan staatssecretaris Sander Dekker pleit de NPO ervoor om alle regionale omroepen op te laten gaan in de eigen organisatie. Voor Groningen zou dat betekenen dat RTV Noord ophoudt te bestaan en dat bijvoorbeeld de NOS zich bezig gaat houden met de nieuwsvoorziening hier.

Van Groningers voor Groningers

Van den Berg is verbaasd over het voorstel uit Hilversum: "De kracht van RTV Noord is dat we zelf Groningers zijn. We weten wat er leeft, kennen de behoeftes en begrijpen de cultuur. Dat kun je niet vanuit Hilversum aansturen. Daarnaast wil de NPO vele taken van RTV Noord opheffen. Veel programma's zullen verdwijnen en het is maar de vraag wat er dan aan radio, tv en internet overblijft."

Log BBC-model

De NPO wijst in de brief aan de staatssecretaris op voorbeelden in het buitenland, waar het wel goed werkt, zo'n geïntegreerde publieke omroeporganisatie met landelijke en regionale programma’s. Van den Berg: "Dat is een beetje een goedkoop argument. Kijk naar de BBC: dat wordt vaak aangehaald, maar dat is een logge organisatie waar juist op de regionale stations grote frustratie bestaat over de centrale aansturing door Londen.

Bezuinigen

De hoofdredacteur begrijpt dat er bezuinigd moet worden, "maar we willen zoveel mogelijk de regionale journalistiek en onze programmering overeind houden. Onze cijfers bewijzen jaar op jaar dat we in een grote behoefte voorzien." Van den Berg ziet meer in andere mogelijkheden om de broekriem aan te halen, zoals intensievere samenwerking met het Dagblad van het Noorden.
Wat vindt u van het voorstel? Vul de poll op onze website in.