Vlagtwedde en Bellingwedde willen samen verder

Vlagtwedde en Bellingwedde willen per 1 januari 2016 fuseren. Dat hebben beide gemeenten woensdag bekend gemaakt. De fusie is nodig om in de toekomst het hoofd boven water te kunnen houden.
De afgelopen periode hebben beide gemeenten al een aantal stappen gezet, die het fundament moeten vormen voor de herindeling. Er is nu al een intensieve samenwerking tussen beide gemeente. In mei is tijdens inwonersavonden al gesproken over mogelijke herindelingsscenario's en ook is er een financiële berekening gemaakt. De uitkomsten hiervan hebben geleid tot een rapport over de bestuurlijke inrichting van Bellingwedde en Vlagtwedde.
Door de fusieplannen van Vlagtwedde en Bellingwedde is de gemeente Stadskanaal buitenspel gezet. In eerdere plannen was er sprake van een mogelijke fusie tussen deze drie gemeenten.
De gemeentebesturen van Vlagtwedde en Bellingwedde stellen de gemeenteraden nu voor een principebesluit te nemen over de herindeling. Vervolgens begint er een proces dat op 1 januari 2016 moet leiden tot de realisatie van een nieuwe gemeente met ongeveer 25.000 inwoners