'Geert W. laat spoor van ellende achter'

De man die wordt verdacht van de moord op zijn verstandelijk gehandicapte stiefdochter Daniëlla van Bergen uit Groningen, is in 2007 veroordeeld voor het bedreigen en verkrachten van twee stiefdochters uit een eerdere relatie. Dat blijkt uit een arrest van het gerechtshof in Leeuwarden, in het bezit van RTV Noord.
Het hof veroordeelde de 44-jarige Geert W. destijds in hoger beroep tot zes jaar cel. De uitspraak was gelijk aan de uitspraak van de rechtbank in Zwolle een jaar eerder.

Seksueel misbruik

Geert W. woonde destijds samen met zijn toenmalige vriendin en haar twee dochters in Steenwijk. Het hof achtte in 2007 bewezen dat hij zijn stiefdochters meermalen seksueel heeft misbruikt. Eén van de meisjes werd van haar zevende tot haar veertiende ernstig door hem misbruikt. Tijdens de seksuele handelingen werd Geert W. regelmatig geholpen door de moeder van de meisjes.

Persoonlijkheidsonderzoek

Geert W. werd in 2006 onderzocht door een psychiater en een psycholoog van het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Die concludeerden dat de verdachte lijdt aan een gebrekkige ontwikkeling van de geestesvermogens. Desondanks werd hij volledig toerekeningsvatbaar verklaard. In het onderzoek naar de moord op Daniëlla van Bergen heeft het Openbaar Ministerie inmiddels om een nieuw persoonlijkheidsonderzoek gevraagd.

Daniëlla van Bergen

Na zijn vrijlating kreeg Geert W. een relatie met de moeder van het verstandelijk gehandicapte meisje Daniëlla van Bergen uit Groningen. Volgens ingewijden werd het 20-jarige meisje geestelijk en lichamelijk door hem mishandeld. Twee maanden geleden werd ze zo zwaar toegetakeld dat ze een dag later aan haar verwondingen overleed. Sindsdien zit Geert W. vast op verdenking van moord. Ook de moeder van Daniëlla zit vast op verdenking van medeplichtigheid aan moord.

Bureau Jeugdzorg

De oma van Daniëlla trok twee jaar geleden bij Bureau Jeugdzorg aan de bel, omdat ze vermoedde dat haar kleinkind werd mishandeld. Die stelde daarop een onderzoek in, maar zag geen aanleiding om direct in te grijpen. Volgens directeur Martin Sitalsing wordt Bureau Jeugdzorg doorgaans op de hoogte gebracht als één van beide ouders een strafblad heeft. Of dat in dit geval ook is gebeurd, wil hij niet zeggen omdat de Inspectie voor de Kinderbescherming mogelijk alsnog een onderzoek instelt naar de dood van Daniëlla van Bergen.