Hoge celstraffen geëist voor zwembadmoord Marum

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 15 jaar celstraf geëist tegen de man, die ervan wordt verdacht, motorhandelaar Jan Elzinga uit Marum op klaarlichte dag te hebben geliquideerd. Tegen de man, die opdracht voor de moord zou hebben gegeven, eist het OM 18 jaar.
De schietpartij vond vorige zomer plaats op de parkeerplaats van het plaatselijke zwembad. Hoofdverdachte Pascal E. uit Zwolle heeft toegegeven dat hij de trekker heeft overgehaald.

Geldgebrek

Tijdens de zitting verklaarde E. dat hij de moord zou hebben gepleegd vanwege geldgebrek. Volgens E. zou hij er 30.000 euro voor krijgen. De schutter zegt in opdracht te hebben gehandeld van medeverdachte Willem P. uit Kampen, maar die ontkent elke betrokkenheid: "Ik vind de beschuldigingen van Pascal E. verschrikkelijk, ik ben er al een jaar stuk van".

Op verkenning in Marum

Maar Pascal E. hield voor de rechtbank een heel ander verhaal. Het tweetal zou samen op verkenning zijn gegaan in Marum. Willem P. zou hem daarbij de woning van Elzinga hebben laten zien en het zwembad. Ook zou de opdrachtgever twee wapens hebben geleverd.

Meerdere pogingen

Over de liquidatie zelf verklaarde de schutter dat ze vier keer eerder wilde toeslaan: "Ik zat een dag ervoor nog in de bosjes, maar er liepen teveel mensen op straat". Op woensdag 10 juli was het uiteindelijk raak. "Ik had een sok om de revolver. Zo zouden de hulzen niet op straat vallen". Daarna stapte het tweetal samen in de auto en reden weg.

Hennep

Willem P. zei tijdens de zitting nog nooit met E. in Marum te zijn geweest. Volgens de man uit Kampen zou Pascal E. de pik op hem hebben, omdat hij een geleend geldbedrag nog niet helemaal had terugbetaald. Dat hij een conflict zou hebben gehad met Elzinga over hennep ontkent hij: "Ik ken die hele Elzinga niet". aldus Willem P.

Schutter was vervangbaar

Het OM zegt dat er voldoende bewijs is om beide mannen ter veroordelen. Zo zou het tweetal bij een eerdere poging gezien zijn door een meisje. Persofficier van Justitie Pieter van Rest zegt dat 'glashelder' is dat Willem P. de opdracht heeft gegeven voor de moord. Op de vraag waarom het OM een hogere straf eist tegen de opdrachtgever zegt Van Rest dat de schutter vervangbaar was: "Dat maakt de rol van de opdrachtgever nog ernstiger".

Nog geen uitspraak

Wanneer de rechtbank uitspraak doet in deze zaak is nog onduidelijk. De rechtbank zegt sowieso meer tijd nodig te hebben dan de gebruikelijke twee weken.