Groningers volgen cursus om werk te vinden in Duitsland

Steeds meer Oost-Groningers willen profiteren van de werkgelegenheid in Duitsland. Sinds enige tijd organiseert het UWV daarom cursussen 'Solliciteren in Duitsland'.
Negentien werkzoekenden kwamen dinsdag naar de cursus in Veendam. Een van hen is Jeffrey Martijn uit Stadskanaal. Als grafisch vormgever kan hij maar moeilijk werk vinden. "In Duitsland is leeftijd minder een issue dan hier, dus daarom doe ik dit."

Duits CV

De cursisten leren onder meer hoe een Duits CV gemaakt moet worden en wat de cultuurverschillen zijn. "In Nederland moet je jezelf verkopen tijdens een sollicitatiegesprek. In Duitsland wordt van de sollicitant verwacht dat hij afwachtend is", aldus cursusleider Tjerk Mulder.
Volgens Jens Ketterer, de eigenaar van een Duits bedrijf, is dit beeld echter al weer achterhaald. "Duitsers worden ook steeds losser. Het verschil tussen beide landen is niet meer zo groot als vroeger."

Belastingvoordeel

Het werken in Duitsland leidt onder meer tot belastingvoordelen, zoals meer kinderbijslag. Ook zijn er meer banen dan in Groningen. Toch is het werken over de grens niet populair. Gemeenten in Oost-Groningen proberen daar samen met het UWV iets aan te doen. Volgens hen vergroot de cursus de slagingskans van een sollicitatie aanzienlijk.