Beslag gelegd op bezit antibioticabende

Het Openbaar Ministerie heeft voor ruim 650.000 euro beslag gelegd op onder meer auto's, huizen, bedrijfspanden en bankrekeningen van twee mannen uit Groningen en Overijssel.
Zij worden verdacht van illegale handel in antibiotica voor de vleeskuikensector. Justitie legt beslag om te voorkomen dat verdachten spullen verkopen. Doet het OM dat niet, dan bestaat de kans dat er na een eventuele veroordeling geen geld meer is om van de verdachten af te pakken.
De zaak ligt al bij de rechter. Op 14 januari heeft de rechtbank Groningen de zaak echter aangehouden omdat er nog getuigen gehoord moesten worden. In maart 2011 werd onder anderen een pluimveehouder uit Groningen aangehouden en een medewerker van een bedrijf in voedingssupplementen voor de veehouderij. In totaal bestaat de 'antibioticabende' uit zes mannen.

Concurrentievoordeel

Volgens het OM kunnen bedrijven veel winst maken met de handel in en gebruik van antibiotica die niet geregistreerd zijn. "Het is goedkoper dan geregistreerde antibiotica, dus bedrijven kunnen hier een concurrentie- en productievoordeel mee halen." Dieren die met de illegale medicijnen zijn behandeld, kunnen bacteriën bij zich dragen die resistent zijn geworden en niet meer te bestrijden zijn met dergelijke middelen.