Burgemeester Van Beek bezorgd over Mannes Ubels

De burgemeester van Eemsmond, Marijke van Beek, is bezorgd over de situatie van Greenpeace-actievoerder Mannes Ubels uit Oudeschip en schrijft daarom een brief naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Greenpeace-activist Mannes Ubels is in Rusland
voor piraterij. Hierdoor krijgt hij maximaal vijftien jaar cel. Greenpeace noemt de aanklacht 'het zwartste scenario denkbaar'. Ubels is een van dertig activisten die werd gearresteerd na een actie op een boorplatform bij Nova Zembla.
Met een brief naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken wil Van Beek Ubels en de andere actievoerders een hart onder de riem steken. In de brief spreekt ze haar bezorgdheid uit over het wel en wee van Mannes Ubels en de andere Nederlandse actievoerdster. Van Beek laat in de brief weten dat ze het idee ondersteunt dat de kwestie bij het ministerie hoog op de agenda staat.

Broer

Ook Mannes Ubels' broer Rob is niet zeker van een goede afloop. "Eigenlijk kan het natuurlijk niet, zo'n lange straf, maar Rusland is een ander land dan Nederland en zo gaat het daar nou eenmaal." Aanvankelijk had hij weinig vertouwen in de onderhandelingsscapaciteiten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. "Ik heb ze een paar dagen geleden gebeld en het vertrouwen is wat toegenomen, maar ik heb nog geen idee wat er met mijn broer gaat gebeuren. Het kan alle kanten op."