Stadskanaalster vindt resten neergestort vliegtuig

Harrie Koning uit Stadskanaal heeft een Duitser geholpen bij het zichtbaar maken van het verhaal over zijn oom, die in 1943 om het leven kwam nadat het vliegtuig dat hij bestuurde door een Amerikaanse jager werd neergeschoten. Het toestel stortte neer in een veld bij Stadskanaal.
Dinsdag is het precies zeventig jaar geleden dat de Duitse piloot en de boordschutter om het leven kwamen. Het vliegtuig waarin ze zaten was een verkenner die Amerikaanse bommenwerpers in de gaten moest houden. Dat laatste ontdekte Koning, die altijd gefascineerd is geweest door het neergestorte toestel.

Metaaldetector

Onlangs lukte het Koning om met een metaaldetector verschillende resten van de Messerschmitt uit de grond te halen. Koning kwam in contact met Detlev Kran, de neef van de omgekomen Duitse piloot, die op zoek was naar de geschiedenis van zijn oom. Deze week kwam Kran over om een aantal brokstukken van het vliegtuig van zijn oom in ontvangst te nemen.

'Ontroerend'

"Het is een ontroerend gevoel om te weten dat de onderdelen die hier liggen afkomstig zijn van het toestel waarin mijn oom is gestorven", zei Kran. "Aan de ene kant ben ik bedroefd, maar aan de andere kant ben ik blij dat er iets is gevonden wat deel uitmaakt van onze familiegeschiedenis."
De andere restanten zijn overgedragen aan het Streekhistorisch Centrum zodat ze voor het nageslacht blijven bewaard.