Provincie wil geen 'doseerwisselsysteem' bij zuidelijke ringweg

Een rechtstreekse aansluiting van de A7 op de westelijke ringweg en een volledige aansluiting op de Europaweg. Het zijn de twee belangrijkste aanpassingen die de provincie Groningen wil hebben doorgevoerd in de plannen voor de aanpak van de zuidelijke ringweg.
'Geen doseerwisselsysteem'

In een brief aan Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu schrijft het provinciebestuur blij te zijn dat het Rijk de weg wil verbeteren, maar dat er nog wel een aantal wensen zijn. Gedeputeerde Mark Boumans (VVD): "Voor de aansluiting op de westelijke ringweg staat nu een doseerwisselsysteem gepland, dat is een soort stoplicht. Dat willen we niet. Wij zien het liefst een ongelijkvloerse kruising, zodat je in één keer kunt doorrijden."

Aanpassing aansluiting Europaweg

Ook bij de aansluiting op de Europaweg ziet de provincie graag een aanpassing van het voorlopige ontwerp. In de plannen staat nu nog een halve aansluiting. Boumans opteert voor een volledige aansluiting: "De Europaweg is een belangrijke invalsweg, we moeten zorgen dat de bereikbaarheid van dit deel van de stad optimaal blijft."

Binnen budget

De gedeputeerde verwacht dat beide aanpassingen mogelijk zijn binnen het beschikbare budget van ruim 600 miljoen euro. Overheden, bewoners en andere organisaties hebben tot donderdag de tijd om hun visie te geven op het voorlopige ontwerp van de ringweg. Dinsdagavond vergadert de gemeenteraad van Groningen over de ontwerpplannen.

Raad heeft andere wensen

De wensen van de provincie stroken niet met die van de Groninger gemeenteraad. Tijdens een extra raadsvergadering dinsdagavond bleek dat de raad het eventueel extra beschikbare geld liever wil steken in een fiets- en voetgangerstunnel en in meer groen rondom de ringweg. Ook het verlagen van de snelheid op de zuidelijke ringweg kwam aan de orde. De gemeenteraad wil dat de projectgroep bekijkt of dat op bepaalde plekken de leefbaarheid in de wijken bevordert. Dat zegde wethouder Van Keulen toe, al blijkt uit eerste onderzoek dat de effecten klein zijn.
http://www.rtvnoord.nl/?p=125585