Kritiek op wachtgeld voor Rehwinkel

De nieuwe functie van burgemeester Peter Rehwinkel in Barcelona is in eerste instantie onbetaald. Dat zei Rehwinkel dinsdagavond in de Groninger gemeenteraad. Hij zal daarom gebruik maken van de wachtgeldregeling. Die aankondiging leidde meteen tot kritische reacties vanuit de gemeenteraad.
Half jaar vrijwilligerswerk

Rehwinkel gaat aan de slag bij de overkoepelende organisatie van gemeenten wereldwijd. Hij moet een centrum opzetten, dat lokale overheden gaat helpen bij rampen. Volgens Rehwinkel moet dit binnen maximaal een half jaar zijn gelukt. ' Ik verwacht dan ook in beperkte mate van mijn recht op wachtgeld gebruik te maken' , aldus Rehwinkel.

Geen vertrek in verkiezingstijd

Rehwinkel besloot toch al per 1 november te stoppen als burgemeester, omdat beide functies volgens hem niet te combineren zijn. Ook zei hij op deze manier te willen voldoen aan de vraag van de raad om niet in verkiezingstijd weg te gaan. In maart volgend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Rehwinkel zei het verder vervelend te vinden dat de raad in de krant moest lezen dat zijn benoeming rond was gekomen.

Woedend

Enkele fracties in de gemeenteraad reageren woedend op het nieuws dat Rehwinkel gebruik gaat maken van de wachtgeldregeling. VVD'er Max Blom twittert: 'Bgm Rehwinkel gaat vrijwilligerswerk doen in Barcelona. Op kosten van stad Groningen, dat dan weer wel'. Ook de SP is woest. Rosita van Gijlswijk: 'Half jaar wachtgeld Rehwinkel staat gelijk aan 9.304 pakken DE-koffie van 500 gram voor voedselbank'. De VVD pleit voor een aanpassing van de wachtgeldregeling. De fractie van D66 benadrukt dat Rehwinkels vertrek vrijwillig is.