PvdA-jongeren: 'Rehwinkel moet PvdA-lidmaatschap opzeggen'

De afdeling van de Jonge Socialisten in Groningen reageert woedend op het gebruik van wachtgeld door vertrekkend burgemeester Peter Rehwinkel. De jongeren binnen de PvdA vinden dat Rehwinkel zijn PvdA-lidmaatschap beter kan opzeggen.
Het steekt de Jonge Socialisten dat Rehwinkel in Barcelona vrijwilligerswerk gaat doen en ondertussen aanspraak maakt op wachtgeld. 'Echte sociaal-democraten gebruiken geen overheidsgeld om hun hobby’s te financieren, terwijl ze zelf zijn gestopt met hun goedbetaalde baan', stelt Janneke Holman, voorzitter van de Jonge Socialisten Groningen.
In een verklaring vragen de jongeren zich af of dit dan eindelijk de laatste blunder is in zijn termijn als burgemeester van Groningen. Holman: 'Rampenburgemeester Rehwinkel verprutst hiermee zelfs zijn stille aftocht uit de stad. Wat ons betreft is dit ook zijn aftocht uit de PvdA.'
De Jonge Socialisten hebben sowieso twijfels over de nieuwe functie van Rehwinkel. Ze wijzen op zijn 'hoogst ongelukkige optreden' rond de wateroverlast van 2012 en de rellen in Haren. Dat Rehwinkel nu besluit zijn ‘dromen te verwezenlijken’ als rampenadviseur in Barcelona noemen de jongeren 'een opvallende carrièreswitch'.
Maar de aanspraak op wachtgeld vinden de Jonge Socialisten in Groningen nog het meest opmerkelijk: 'Hij kiest er immers zelf voor om per 1 november te vertrekken. "Sober en dienstbaar", zoals in de erecode voor PvdA-bestuurders staat, is hij hiermee in ieder geval al lang niet meer', aldus de Jonge Socialisten in een verklaring.
Daarom roepen de Jonge Socialisten in Groningen Rehwinkel op om met zijn vertrek naar Spanje ook meteen zijn PvdA-lidmaatschap op te zeggen. Voorzitter Holman van de JS hoopt met de harde toon de burgemeester te bewegen om alsnog af te zien van het wachtgeld.