Stad tonnen kwijt aan wachtgeld wethouders

© SXC/Miroslav Sárièka (Creative Commons)
Aan zes oud-wethouders moet de gemeente Groningen wachtgeld betalen. Dit jaar is daarmee 430.000 euro gemoeid.
Het gaat om de drie wethouders uit het vorige college die in de bestuurscrisis opstapten: Elly Pastoor, Karin Dekker en Frank de Vries. Ook drie wethouders uit een eerder college ontvangen nog wachtgeld: José van Schie, Peter Verschuren en Jaap Dijkstra.
Opgestapte politici hebben het eerste jaar recht op tachtig procent van hun laatst verdiende loon, daarna op zeventig procent. Als ze een andere baan hebben, wordt dat bedrag met de uitkering verrekend. Zolang ze wachtgeld krijgen mogen ze in totaal niet meer binnenkrijgen dat wat ze als politicus verdienden.
De gemeente wil niet zeggen hoeveel geld de oud-wethouders individueel ontvangen. Dinsdag maakte burgemeester Rehwinkel van Groningen bekend dat ook hij na zijn vertrek aanspraak maakt op de wachtgeldregeling.
De SP benadrukt dat oud-wethouder Verschuren ieder jaar 20.000 euro aan ontvangen wachtgeld terugstort aan de gemeente. De partij keert aan haar volksvertegenwoordigers een modaal salaris uit. Dat gebeurde toen Verschuren wethouder was en ook nu hij wachtgeld ontvangt.